Verzuringsbalk

Detoxkuren in allerlei soorten

Er zijn heel veel manieren om de ontgifting aan te pakken. De meest eenvoudige manier is vasten. Ook kunnen kruidentheeën of tincturen gebruikt worden voor de ontgifting van het lichaam. Maar voor u aan een detoxkuur begint, vraag u eerst eens af wat u wilt ontgiften

De ontgiftingsorganen die het meest behoefte hebben aan ondersteuning zijn bindweefsel, lever, nieren en darmen. Een verstoring in elk van deze organen kan zich uiten in bepaalde klachten. Maar ook uw gevoelsleven kan erdoor worden bepaald. Het gezegde 'iets op je lever hebben' bevat een oude volkswijsheid. Boosheid of frustratie zijn typische klachten vaak spelen bij leverproblematiek. En zo heeft ieder orgaansysteem gekoppeld aan specifieke emoties.

In onze praktijk gebruiken wij Chinese polsdiagnose om verstoringen te achterhalen en zo de ontgifting gerichter te kunnen aansturen.

Producten

Voor het ontgiften werken wij veel met ontgiftende kruidentheeën en basisch badzout. Deze producten werken op verschillende organen of stofwisselingsprocessen.

Veel voorkomende ontgiftingsklachten zijn vermoeidheid, hoofdpijn, haaruitval, huiduitslag en spierpijn. Onze ontgiftingskuur is erop gericht om deze klachten te voorkomen, door de ontgifting rustig in stappen op te bouwen. Ontgiftingsklachten zijn namelijk een teken dat er meer afvalstoffen worden losgemaakt dan het lichaam kan afvoeren.

Productnamen mogen wij hier niet noemen aangezien op deze site ook ingegaan wordt op lichamelijke klachten.

Emotioneel ontgiften

Bij het ontgiften denk je misschien niet direct aan vastzittende emoties. Maar alle gevoelens die wij niet doorleven, zetten zich vast in het lichaam. Volgens de Chinese geneeskunde leidt tot blokkades in de stroming van de energie. De Ayurveda kijkt eerder naar verstoringen in de chakra's. En in het fysieke lichaam is dit het beste te herkennen aan gevoelige 'knopen' in de spieren.

Wij kunnen bij u nagaan wat bij u het meest effectief is: werken aan de emoties, fysiek ontgiften of allebei.

Lengte van de kuur

Hoe lang u dient te ontgiften is afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst hoe intensief het ontgiftingsprogramma is en hoe nauwgezet u dit volgt. Of u jong of oud bent, of er bepaalde lichamelijke klachten spelen en hoe lang de toxische belasting al duurt bepalen ook de duur van de ontgifting. Een andere grote invloed is stress. Gebrek aan rust vertraagt ook de ontgifting.

Wij doen al meer dan 10 jaar bloedanalyses en hebben nog nooit gezien dat iemand in een week tijd kan ontgiften. (Sap)vasten of detoxkuren van een week zorgen ervoor dat veel toxines worden losgemaakt. Maar deze ontgiftingskuren zijn vaak te kort om het lichaam de kans te geven de losgemaakte toxines ook echt uit te scheiden. Wij geven er daarom de voorkeur aan de ontgifting rustig aan te pakken. Met iedere dag veel water drinken, speciale kruidenthee gebruiken en af en toe een voet- of ligbad met basisch badzout bereikt u in een paar maanden tijd meer dan een week vasten.

Volgen van de voortgang

Een jaarlijkse ontgiftingskuur kan vrijwel iedereen van boven de 30 wel gebruiken. Toch zijn er duidelijke verschillen te zien in hoe iedereen belast wordt. Sommigen hebben gevoelige darmen terwijl anderen een gevoelig bindweefsel hebben. Wij kunnen nagaan waar uw lichaam het sterkst en het zwakst is en hier de ontgifting op aansturen.

Met o.a. bloedfoto's kunnen wij de toxines in beeld brengen en ook de voortgang van de ontgifting volgen. Zien wat er in uw lichaam speelt kan heel motiverend werken.

Aanpak van de oorzaken

Het lichaam moet de hele dag door toxines verwerken. Als er een opstapeling van toxines is ontstaan, kun je kijken hoe je er vanaf kan komen, maar nog belangrijker is de vraag waarom het zich heeft kunnen opstapelen. Dit kan komen door stress op de organen, emoties, ademhaling, spanning, te weinig rust, verkeerde voeding etc. Tijdens een consult proberen wij ons hiervan een beeld te vormen en ook de bron van de toxische belasting aan te pakken.