Verzuringsbalk

Even voorstellen

DSC_1776

Mijn naam is Bas ten Velde en in praktijk Sai verricht ik vrijwel alle diagnoses en behandelingen. In mijn werk en leven probeer ik verstand, gevoel en emoties te balanceren

Dit komt door mijn fascinatie te begrijpen hoe het lichaam werkt, hoe gevoelens en emoties hierop inwerken dit alles te kunnen meten. Hiervoor heb ik de afgelopen jaren talloze technieken geleerd en uitgeprobeerd.

Achtergrond en opleidingen

Mijn basis is een studie Psychologie aan de Radboud universiteit in Nijmegen nadat ik het VWO had afgerond met een exact vakkenpakket. Een jaar of 10 geleden ben ik gaan verdiepen in het ontzuren en ontgiften. Hiervoor heb ik veel cursussen gevolgd in Duitsland en Zwitserland, waar ontzuren veel bekender is dan in Nederland. Hierbij heb ik verschillende stromingen bekeken en onderzocht waar de verschillen zitten en wat de essentie is. Deze kennis heb ik verder verdiept door medische boeken en wetenschappelijke artikelen te gaan bestuderen om te gaan begrijpen wat er precies gebeurt in het lichaam om zo te kunnen achterhalen wat echt waar en onzin is.

In het verlengde van het ontzuren ligt de voeding. Onze voeding bepaald immers hoeveel zuren en basen wij binnenkrijgen. In deze zoektocht ben ik op veel tegenstrijdige stromingen gestuit. Om zin en onzin te gaan onderscheiden ben ik toen een voedingsprogramma gaan schrijven zodat ik voedingswaardes kon gaan narekenen, aangevuld met het bestuderen van talloze wetenschappelijke artikelen.

De volgende stap in mijn ontwikkeling was verdieping in de invloed van emoties op het lichaam. In de Chinese geneeskunde (TCM) worden emoties gezien als de bron van chronische aandoeningen. De Chinese polsdiagnose geeft een heel mooi inzicht in wat er in het energiesysteem van het lichaam speelt. Het functioneren van de Chakra's geeft inzicht in de levensthema's. Samen geven ze een beeld wat en waarom er iemand speelt.

Analyse van de ademhaling is een andere belangrijke pijler. Ademhalingsproblemen kunnen de basis vormen voor mineralentekorten, verteringsproblemen, stress en spanningen, onrustige gedachten, verminderde weerstand etc. Ook in de ademhaling ben ik op zoek gegaan naar extremen. Van ademhalingstechnieken die gericht zijn op zo min mogelijk ademen, zo veel mogelijk ademen en het werken met emoties en de adem. En ook bij het thema ademhaling ben ik weer de medische handboeken ingedoken om te begrijpen wat er precies in het lichaam gebeurt.

Werkwijze

Begrijpen wat er speelt is voor mij erg belangrijk en dit probeer ik in de consulten dan ook over te brengen. In mijn adviezen combineer ik leefstijl veranderingen, voedingsadviezen, ademhalingsoefeningen, supplementen, kruidenthee├źn etc. Waarbij ik er altijd naar streef het lichaam zo veel mogelijk zelf te laten doen. Zo geef ik er de voorkeur aan goede voedingsrichtlijnen  in plaats van uitsluitend voedingssupplementen. 

Maar de adviezen moeten praktisch en te combineren zijn met de moderne levensstijl. Daarnaast streef ik naar zichtbare en merkbare resultaten. Het resultaat van de adviezen moeten na een paar weken al te zien

Mijn steun en toeverlaat

Zonder mijn lieve vrouw zou ik de praktijk niet kunnen voeren zoals ik dit nu doe. Ze zorgt voor de administratie, de gezellige aankleding en maakt het mogelijk dat ik zo veel tijd aan het werk kan besteden. Een andere zeer belangrijke taak die zij op zich heeft genomen is de ontwikkeling van recepten voor ons voedingsprogramma en geeft zo een praktische invulling aan onze leefstijl. Op de achtergrond speelt zij dus een onmisbare rol.

Naamgeving

Sai is in het Sanskriet een titel die gegeven wordt aan verlichte meesters. Voor ons persoonlijk is het een herinnering aan het zoeken naar het beste in jezelf en anderen, het onderzoeken van je pijn en emoties en deze te transformeren zodat je kan groeien.